Dietní Sestra
8. 4. 2008
1.Charakteristika: Dietní sestra je pracovník s vyšší kvalifikací, který/á vykonává a koordinuje odborné činnosti v oblasti výživy zdravého i nemocného člověka, kromě dětí do jednoho roku věku, ve zdravotnických zařízeních včetně ambulantních, v zařízeních sociální péče a v terénní péči.
2.Pracovní činnosti:
Provádění odborné činnosti na úseku dietního stravování v rámci realizace ošetřovatelského procesu.
Provádění vyšetření ke zjištění stavu výživy pacienta.
Sestavování jídelního plánu, včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet, event. ve vyjímečných případech provádí přípravu stravy v souladu s poznatky zdravé a léčebné výživy.
Kontrola úrovně stravování ve zdravotnických, sociálních a školských zařízeních.
3.Kvalifikační úroveň:Vyšší odborné nebo bakalářský studijní program
Obor činnosti:Zdravotnictví
4.Předpoklady:
U této pozice jsou kladeny velmi vysoké požadavky na rozlišování chuti a rozlišování čichových podnětů. Vysoké nároky jsou i na koncentraci pozornosti, dlouhodobou paměť, přizpůsobivost, sebekontrolu a sebeovládání, samostatnost, přesnost a preciznost a schopnost sociálního kontaktu.
Tuto pozici nemohou vykonávat lidé, kteří mají jedno či více z těchto onemocnění:
Prognosticky závažná onemocnění končetin, znemožňující jemnou motoriku.
Záchvatovité a kolapsové stavy.
Závažné duševní poruchy, těžké poruchy chování.
5.Co mě zaujalo???
Ve druhém čtvrtletí roku 2007 byla střední hodnota (medián) měsíční hrubé mzdy v České republice 19000 Kč a pohybovala se v rozmezí od 14300 do 24600 Kč. Tato hodnota byla vypočtena ze všech hodnot KZAM uvedených v Kartě pozice u položky 'Statistická klasifikace' a zahrnuje data z podnikatelské i nepodnikatelské sféry.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář